Vitaminler ve Bulunduğu Besinler

'Sağlık Rehberi' forumunda Wish tarafından 12 Ağu 2010 tarihinde açılan konu

  1. Vitamin Çeşitleri ve Bulunduğu Besinler


    Vitaminler,yaşamak, büyümek ve üremek için gerekli olan birer hayat kaynağıdır. çünkü, her vitaminin yokluğu, bir hastalığa yol açar. Vitaminler yağda eriyen vitaminler ve suda eriyen vitaminler olmak üzere ikiye ayrılır.

    Yağda eriyen vitaminler :

    A vitamini : Süt, yumurta sarısı, balık yağı, tereyağı, ıspanak, limon, şalgam, taze bal kabağı, kayısı, koyun ve sığır böbreği, domates, taze bamya, kırmızı ve yeşil biber, maydanoz, taze börülce, enginar, havuç, lahana, şeftali, portakal, tatlı badem, muz, kiraz, kestane, taze fasulye, taze bezelye, böğürtlen, hurma, incir, fındık, yer elması, patlıcan, yulaf, arpa, mısır ve buğday unları, karnabahar, patates, beyaz peynir, istiridye, kuru bakla, üzüm, balık, elma, soğan, ceviz, armut, ayva, beyin, kaymak, koyun ve dana karaciğeri, hindiba, pazı, kuzu kulağı, tere otu, turp yaprağı, zeytin ve sarımsakta A vitamini bulunur. A vitamini eksikliğinde; büyüme ve gelişme bozuklukları, gece körlüğü, diş eti hastalıkları, deri yaralarının geç iyileşmesi ve hastalıklara karşı dirençsizlik görülür.

    D vitamini : Tahıl tohumları ve yaprakları, tere yağı, Hindistan cevizi yağı, balık yağı, yumurta sarısı, karaciğer, kaymaklı süt, istiridyede bulunur. Ayrıca, güneş ışınları da deri üzerinde (D vitamini) etkisi gösterir. D vitamini eksikliğinde; çocuklarda raşitizm ve yetişkinlerde kemiklerin yumuşamasına sebep olur.

    E vitamini : Tabii olarak çimlenmiş buğday, buğday özü, yer fıstığı yağı, pamuk fidanı tohumu, soya fasulyesi yağı, hurma, marul, tere otu, sığır eti, tereyağı, ceviz yağı, yumurta sarısı, kasaplık hayvanların iç organları ve balık da bulunur.

    E vitamini eksikliğinde; cinsel gücün azalması, damar sertliği, yüksek tansiyon, çabuk yıpranma ve kalp hastalıklarına sebep olur.

    K vitamini : Ispanak, soya fasulyesi, domates, tahıllar, meyveler, bitkilerin yeşil yaprakları, yumurta sarısı, kabak, patates, bitki yağları, kasaplık hayvanların et ve dalaklarında bulunur. K vitamini eksikliği: Kan, karaciğer ve bağırsak hastalıklarına sebep olur.

    Suda eriyen vitaminler :

    B vitamini : Tahıl kabukları, taze meyve sebzeler, bira mayası, tahıl özleri, çiğ karaciğer, yumurta sarısı, mercimek unu, bezelye, portakal, limon, kestane, pancar, pazı, kuru incir, havuç, hindiba, kuru üzüm, turp yaprağı, erik kurusu, ıspanak, kuzu kulağı, ekmek, maydanoz, muz, tere otu ve böbrek, lahana, kereviz, kasaplık hayvanların kalpleri ve elmada bulunur. B1 vitamini eksikliği : Mide bağırsak hastalıkları, kan dolaşımı hastalıkları, sinir iltihapları ve beriberiye sebep olur.

    B2 vitamini : Kuru fasulye, badem, patlıcan, taze bezelye, karaciğer, kalp, sığır eti, filizlenmiş arpa özü, böbrek, erik kurusu, Frenk salatası, kestane, kuru kayısı, bezelye, yumurta akı, ıspanak, turp yaprağı, kuzu kulağı, yabani hindiba, lahana, tere otu, maydanoz, kesilmiş süt suyu, tahıl özleri, istiridye ve inek sütünde bulunur. B2 vitamini eksikliğinde; deri kuruması, deri şişlileri, ağız ve dil iltihapları ve göz bozukluklarına sebep olur.

    B6 vitamini : Taze fasulye, maya, pirinç kabuğu, buğday, mısır, süt, yumurta, patates, ıspanak, karaciğer, böbrek, tavuk eti ve balık etinde bulunur. B6 vitamini deri ve bazı bağırsak hastalıklarına karşı koruyucudur. Sinir ve kas hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

    B12 vitamini: Süt tozu, balık eti, sığır karaciğeri, sığır böbreği, piliç karaciğeri, mantar, pazı, peynir, yumurta sarısı, dana ve koyun teinde bulunur. B12 vitamini ağır kansızlıklarda ve şiddetli sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

    PP vitamini: Buğday kepeği, bira mayası, pirinç kepeği, et hülasası, buğday unu, enginar, kereviz, taze yemişler, fındık, süt, ceviz, beyaz ekmek, balık, üzüm, limon, portakal, greyfurt, kırmızı biber, erik, kayısı, kiraz, böğürtlen, karaciğer ve böbrekte bulunur. PP vitamini eksikliğinde; çeşitli sindirim ve sinir bozukluklarına ve özelikle œpellegraâ denilen hastalığa sebep olur ve tedavisinde kullanılır.

    C vitamini : Limon, portakal, domates, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber, hardal otu, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz, karpuz, çilek, yeşil pancar yaprağı, kuşkonmaz, fasulye, bakla, bamya, bal kabağı, turp, taze soğan, kestane, börülce, beyin, böbrek, hindi eti, ayva, elma, bezelye, muz, tere otu, ekşi muşmula, alıç, pazı, frenk salatası, hindiba, sarımsak, pırasa ve yer elmasında bulunur. C vitamini eksikliği: Skorbüt hastalığına sebep olur ve tedavisinde kullanılır.

    H vitamini : Karaciğer, böbrek, süt, maya, yumurta sarısı, patates, havuç ve domateste bulunur. H vitamini, deri hastalıklarını tedavisinde kullanılır. Vücudun vitamin ihtiyacını yukarıdaki gıdalardan almak çok daha doğru bir davranıştır.
     
  2. Kim yazdıysa eline koluna sağlık. 9-A Çubuk Sağlık Meslek bence ödevini direkt burdan yapsın. Çok kullanışlı ve detaylı bir site. Emeği geçen herkeze şükranlarımı iletiyorum.
     
  3. Vitaminlerin kaynağı çoğunlukla yeşil bitkilerdir. İnsanlar vitamin ihtiyaçlarını ya doğrudan bitkileri yiyerek , ya da bitkilerle beslenen hayvanları yiyerek karşılarlar. Vitamin bakımından zengin besinler ve vitamin eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

    Vitamin Adı

    Besin Kaynağı

    Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar

    A Vitamini

    Yağ, Peynir, Süt, Karaciğer, Taze Yeşil sebze

    Gece körlüğü, kalp ve böbrek hastalıkları, vücut direncinde azalma.

    D Vitamini

    Yağ, Süt, Yumurta Akı, Karaciğer, Balık Yağı

    Kemik hastalıkları (Raşitizm, osteomalasi) dişlerde bozukluklar

    E Vitamini

    Bitkisel yağlar, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler

    Karaciğer, kalp, damar hastalıkları, kısırlık, büyümede gerileme

    K Vitamini

    Balık eti, süt, yeşil yapraklı sebzeler

    Pıhtılaşmada gecikme, karaciğer safra kesesi hastalıkları

    B1 Vitamini

    Bira mayası, tahıl kabukları, soya fasulyesi, karaciğer, dalak, böbrek

    Sinir sistemi bozuklukları eklemlerde şişmeler, kalp yetmezliği

    B2 Vitamini

    Bira mayası, tahıllar, yeşil sebzeler, karaciğer, böbrek, et, süt, yumurta

    Ciltte beyazlıklar, yaralar, sinir sistemi bozuklukları, kansızlık

    B3 Vitamini

    Karaciğer, kalp, balık, böbrek, ceviz, fındık, fıstık, baklagiller

    Sinirsel bozukluklar, deride yaralar, sindirim sistemi bozuklukları

    B5 Vitamini

    Tahıllar, karaciğer, böbrek, yağ, kuru sebze, meyve

    Deride yaralar saç dökülmesi, saçların renginin değişmesi, sinirsel bozukluklar.

    B6 Vitamini

    Bira mayası, tahıllar, pirinç, et, süt, baklagiller, yumurta

    Sinirsel bozukluklar, Anemi, ciltte yaralar

    B7 Vitamini

    Yeşil sebzeler, karaciğer, böbrek

    Sinirsel bozukluklar, ciltte yaralar

    B9 Vitamini

    Ispanak ve diğer yeşil sebzeler, karaciğer, böbrek

    Deride yaralar, karaciğer ve sinir sistemi bozuklukları

    B12 Vitamini

    Et, balık, yumurta ve süt ürünleri

    Kansızlık, sinir sistemi bozuklukları, yorgunluk, baş ağrısı

    C Vitamini

    Kuşburnu, kırmızı biber, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon, patates

    Diş eti kanaması, yorgunluk, yaraların geç iyileşmesi, (skorbüt) tembellik, isteksizlik.