Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

'Türkiyem' forumunda YAREN tarafından 15 Şubat 2011 tarihinde açılan konu



  1. Marmarada Yetişen Tarım Ürünleri


    Buğday: Trakyada Ergene Bölümünde yoğun olarak yetiştirilir Bölge, üretimde İç Anadoludan sonar 2 sırada yer alır

    Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar

    Ergene ve Güney Marmara Bölümlerinde ekimi yoğunlaşır

    Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır

    Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3 sırayı alır Bursa, Balıkesir, Adapazarında ekimi yoğunlaşır

    Mısır : Bölge, üretimde Karadenizden sonra 2 sırayı alır Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır

    Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır

    Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır Bilecik Yöresinde ekimi yapılır

    Zeytin : Güney Marmara Bölümünde Gemlik ve Mudanya Yöresinde üretimi yoğunlaşır Bölge, üretimde Egeden sonar 2 sırayı alır İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir

    Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresinde yoğun olarak yetiştirilir

    Meyve : Bursa Yöresinde yoğun olarak yetiştirilir Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır

    Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır

    Akdeniz Bölgesinde yetişen ürünler


    Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır Muzun %100ü, turunçgillerin % 88i bu bölgede üretilir Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35i, sebzenin % 26sı, yerfıstığının % 88i anasonun % 65i ve susamın % 80i bu bölgeden sağlanmaktadır

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurovada pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir

    Pirinç: Hatayda Amik Ovasında, K Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir

    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır Tütün: Göller Yöresinde ve Hatay çevresinde yetiştirilir Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır

    Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyolda yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir Türkiyede yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır

    Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresinin ürünleridir

    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir

    Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen ürünler

    Buğday : Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfayı Diyarbakır izler

    Arpa : Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyamanda yetiştirilir

    Pamuk : Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantepte yetiştirilir

    Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar En çok Şanlıurfa ve Gaziantepte yetiştirilir

    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır Ancak üretimi bölge için önem taşır

    Çeltik : Siverekte yetiştirilmektedir

    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür Üretimin % 90ı bu bölgede gerçekleşir

    Üzüm : Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır

    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir

    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir

    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir

    Meyve : Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kgı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

    Doğu Anadolu Bölgesinde yetişen ürünler


    Pamuk : Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir

    Tütün : Muş, Bitlis ve Malatyada ekimi yapılır

    Tahıllar : Buğday Malatya, Elazığ, Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir Buğdaya göre daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir

    Şekerpancarı : Sulanabilen tarım alanlarında yetiştirilir

    Sebze : Lahana ve patates Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir

    Meyve : Kayısı yoğun olarak Malatyada sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir Ayrıca Malatya, Elazığ ve Erzincanda dut üretimi yapılır Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur

    ÜRÜNLER:

    * arpa
    * buğday
    * çavdar
    * tütün
    * şeker pancarı
    * pamuk
    * üzüm
    * kayısı
    * patates
    * lahana
    * kavun
    * karpuz
    * dut
    * elma
    * tahıl
    * baklagil
    * darı

    İç Anadolu Bölgesinde Yetişen ürünler

    * Tahıl (özellikle buğday,arpa, çavdar, yulaf)
    * Şeker Pancarı
    * Elma
    * Armut
    * Sebze (baklagiller – fasulye, nohut, mercimek, bakla)
    * Ayçiçeği
    * Badem
    * Patates

    İç Anadolu Bölgesi, Anadolunun orta kısmında yer alan Türkiyenin yedi coğrafi bölgesinden biridir Bu konumu sebe*biyle bu bölgeye “Orta Anadolu da denir İç Anadolu Bölgesinin yüz ölçümü 151000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21′ini kaplar Doğu Anadoludan sonra ikinci büyük bölgemizdir Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur Aynı zamanda Türkiyede “tahıl ambarı olarak da anımsanır
     



  2. Cevap: Türkiyede Yağış Çeşitleri Nelerdir,Türkiyede Yağış Çeşitlerinin Önemi

    Ege Bölgesinde yetişen ürünler


    Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir

    Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir

    Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir

    İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır

    Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır

    Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2 sırayı alır

    Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır

    Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır

    Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır

    Karadeniz Bölgesinde yetişen ürünler


    * MISIR
    * ÇELTİK (PİRİNÇ)
    * TÜTÜN
    * ÇAY
    * AYÇİÇEĞİ
    * FINDIK
    * TURUNÇGİLLER (Narenciye) (Portakal , mandalina, limon , greyfurt ve turunç)
    * PATATES
    * SOĞAN-SARMISAK

    Mısır : Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır Halkın temel besin maddesidir Bölge mısır üretiminde 1 sırada yer alır Ancak üretilen mısırın tümü bölge içinde tüketildiğinden ticari değeri yoktur

    Tütün : Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi’nden sonra 2 sırada yer alır Bafra Ovası (Samsun) en yoğun ekim yapılan alandır Ayrıca Tokat, Amasya, Düzce Ovası (Bolu) ve Rize Yöresi’nde yetiştirilir

    Fındık : Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür Türkiye üretiminin %84’ü Karadeniz Bölgesi tarafından karşılanır Bütün Karadeniz kıyılarında, yer yer iç kesimlerde yetişmesine karşın, en yoğun olarak Ordu ve Giresun’da üretilir

    Çay : Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür Bol nem ve kış ılıklığına gereksinim duyar Trabzon – Rize arasında Doğu Karadeniz kıyılarında, denize dönük yamaçlarda yetiştirilir Ülke üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar

    Pirinç : Bol suya gereksinim duyar Akarsu vadi tabanlarında ekimi yapılır Tosya, Boyabat, Çarşamba ovaları başlıca ekim alanlarıdır

    Şekerpancarı : Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları dışında tüm bölgede yetişme koşulları vardır Ekim alanları Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya illerinde geniştir

    Keten-kenevir : Nemli iklim bitkisi olan keten Batı Karadeniz Bölümü’nde Kastamonu ve Sinop’ta yetiştirilir Kenevir ise uyuşturucu özelliği nedeniyle devlet kontrolünde üretilir

    Meyve : Amasya’da elma, Kastamonu’da erik, Rize’de turunçgiller, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır.
     



  3. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    Bilader çok saol ama güney doğu anadolu bölgesi hakkında bir bilgi niye yok ?
     



  4. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    gözünüzden kaç galiba..
     



  5. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    teşekkürler
    birader
     



  6. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    kardeşler 6 bölge var 1 tanesi nerde
     



  7. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    dersimde çok yararı oldu teşekkürler
     



  8. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    çok saolun 2 dakkada işim bitti amaa çok saolun. ZaXd :D pRofİLLo StaYlA
     



  9. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    size çok teşekkür ediyorum
     



  10. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    çok sağ olun çok güzel şeyler yazmışsınız ödevime yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim
     



  11. Cevap: Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Tarım Ürünleri

    Çok teşekkürlere kardeşim ama san abi sorum var orda elma yazmışsınız da elma çok mu yetişir azmı cevap lütfen
     


Similar Threads: Türkiyede Bölgelere
Forum Başlık Tarih
Türkiyem Türkiyede Yetişen Tarım Ürünleri-Özellikleri-Bölgelere Göre Dağılı 22 Haziran 2011
Türkiyem Türkiyede Bölgelere Göre Nüfus Dağılımı 15 Şubat 2011
Türkiyem Türkiyedeki yanardağlar haritası 15 Ocak 2014
Türkiyem Türkiyede Bulunan Zehirli Yılan Türleri 28 Ekim 2013
Türkiyem Türkiyedeki Adalar ve İsimleri Nelerdir? 20 Ekim 2013