Güneydoğu Anadolu bölgesinin meyveleri

'Türkiyem' forumunda YAREN tarafından 1 Aralık 2010 tarihinde açılan konu


  1. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen meyveler, Güneydoğu Anadolu bölgesi meyveleri, Güneydoğu Anadolu bölgesinin tarım ürünleri, Güneydoğu Anadoluda yetişen meyveler

    Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen tarım ürünleri

    Güneydoğu Anadolu bölgesinin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır. Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kgı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

    Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.

    Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir. En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfayı Diyarbakır izler. Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyamanda yetiştirilir.

    Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantepte yetiştirilir.

    Antep Fıstığı : Bölgenin karakteristik ürünüdür. Üretimin % 90ı bu bölgede gerçekleşir.
    Susam : Az bir alanda ekimi yapılmaktadır. Ancak üretimi bölge için önem taşır.

    Kırmız Mercimek : Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir. Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantepte yetiştirilir.

    Çeltik : Siverekte yetiştirilmektedir.

    Zeytin : Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.

    Tütün : Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir. Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.

    Sebze : Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.