Çinin Bayramları

'Ülkeler' forumunda Masal tarafından 11 Eylül 2012 tarihinde açılan konu


  1. Çinin Dini ve Milli Bayramları
    Çin'de Kutlanılan Bayramlar


    Çin Ay Takvimine göre, 5. ayının 5. günü Duanwu Bayramı dır. O gün en önemli yemek geleneği, Zong Zi yemektir. Zong Zi, yapışkan pirincin bambu veya saz yapraklarıyla sarılarak, ince iplikle üçgen konik veya yastık şeklinde bağlanmasının ardından suda pişirilmesiyle yenilen bir yemek türüdür. Çinin çeşitli bölgelerinden insanların damak tadının farklı olması nedeniyle Zong Zinin hammaddeleri, yapımı ve tadı da farklıdır.

    Çinin Ay Takvimine göre, 8. ayın 15. günü Güz Ortası bayramıdır. Bayram akşamında dolunay en yuvarlak halinde olduğu için bu bayram “aile fertlerinin bir araya geldiği bayram olarak da adlandırılır. Güz Ortası Bayramı akşamında aile fertleri aya tapınarak dolunayı seyrederlerken Ay Çöreği eksik olmaz. Ay Çöreği dolunaya benzeyen, tatlı ve lezzetli bir hamur işidir. Sıradan pideyle arasındaki fark, Ay Çöreğinin üzerinde daima efsanedeki Aya Uçan Zhange benzeyen veya güzel çiçekler, dolunay, uzun ömür dileği gibi içerikleri bulunan figürler yapılır.

    Çinin Ay Takvimine göre yeni yıl, yani Bahar Bayramı , Çin halkının en görkemli şekilde kutladığı bir bayramdır. Bahar Bayramı kutlamaları arasında geleneksel yiyecekler de yer alır. Yeni yılın 15. gününe rastlayan Yuanxiao Bayramının yiyeceği olan Yuanxiao, yeni yıl yiyecek geleneklerinin son safhasında yer alır. O gün her aile Yuanxiao yemelidir. Ancak, Çinin kuzey ve güneyinde Yuanxiaoya farklı adlar verilir. Güneyliler Yuanxiaoya “Tangyuan derler. Tangyuan ve Yuanxiaonun yapımı da aynı değildir.

    Çindeki Ulusal Bayramlar ve Tarihleri

    Yeni Yil: 1 Ocak

    Bahar Festivali: Tarihi Değişiyor ( Budist takvimine göre )

    Qingming Festivali: Nisan 4 veya 5

    Işci Bayramı: Mayıs 1

    Dragon Boat Festivali: Ay takvimine göre 5. ayin 5. günü

    Son Bahar Günü: Ay takvimine göre 15 Ağustos